Nomen est omen


Ahogy a szállóigében elhangzik, „Nevében a végzete„, úgy tartják Titus Maccius Plautus színműírótól származik. Talán fogalma sem volt arról, hogy ezzel a rövid mondattal mennyire megragadott egy igazán lényeges elméletet a gondolatok és a szavak erejéről…

A Wikipédia bejegyzése szerint:  
„A NOMEN EST OMEN kifejezés eredetileg jelképes irodalmi, drámai eszközként indult. Használata, jelentése évszázadok alatt változott, a név és az adott ember sorsa közti kapcsolat sokak fantáziáját izgatta. Napjainkban is vizsgálat tárgya az úgynevezett nominatív determinizmus elmélete, mely szerint egy adott személy neve szerepet játszhat a sorsa alakulásában, a munka, hivatás vagy épp a személyes karakter vonatkozásában.
Közkeletű elképzelés volt az ókori világban, s ma újra számos szociálpszichológus hangoztatja, hogy a név bizonyos esetekben képes lehet szignifikánsan befolyásolni az egyén sorsának alakulását.

Észszerűen nevezzük meg tárgyainkat, eszközeinket, így elnevezéseik rámutatnak azoknak értelmére, céljára. Háziállataink általában külső vagy belső tulajdonságaik alapján kapnak neveket, és a tapasztalatok azt mutatják, lassan de biztosan azonosulnak velük.
Az emberek a szüleiktől kétféle módon kaphatnak nevet, tudatosan és tudatlanul. A viselője is ugyanúgy fogja viselni ennek következményeit, jól ismerve vagy ismeretek nélkül! Sok ember nincs tisztában nevének jelentésével, és itt fontos megjegyezni, hogy nem csak a keresztnevünk, de nagymértékben meghatároz minket a családnevünk is, amit generációról generációra átöröklünk. Biztos vannak, akik most megcsóválják a fejüket, arra gondolva, nincs jelentősége az itt leírtaknak…
Nem fogom őket győzködni, de arra biztatom valamennyiüket, kicsit vizsgálódjanak a környezetükben, aztán térjenek vissza a témára!

Olvasd a formákban a szöveget és figyeld meg, hogy
közben a tudatod melyik alakzatra összpontosul!

Az elme figyelme mindig ráhelyeződik a szavakra, jeleket jelentésekkel párosít és azonosít. Nincs ez másképpen a nevekkel, elnevezésekkel sem! Ezt az agyunk általában a tudatalattiban, önállóan hajtja végre. Ahogy már mindannyian tapasztaltuk, keresztneveket emberekhez kapcsolunk és ők előhívják a hozzájuk tartozó érzéseinket is! Tehát nem csak a név jelentése, de a hozzákötődő egyéni tapasztalatok is befolyásolják az összképet, ami végső soron alakítja egy személy vagy tárgy tulajdonságait, jellemzőit. Egyértelműen nem azt jelenti, hogy egy embert csak a neve, a róla alkotott elképzelések és mások tapasztalatai határoznak meg, de nagyban befolyásolják akkor is, ha ebben nem hiszünk!
Persze a legfontosabb, hogy magunkról mit gondolunk, mert ez az alapja, erre épül fel minden, de ezt egy másik témában bővebben tárgyaljuk…

HAMAROSAN FOLYTATÁS KÖVETKEZIK!